Ses kısıklığı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Ses kısıklığının birçok nedeni olabileceği gibi, nörolojik bozukluklar, ruhsal hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik, hipotiroidizm, gebelik, yaşlılık, yüksek tansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına neden olabilir.
Ses kısıklığı ne zaman tehlikeli?
Asıl sorun ses kısıklığını başka nedenlere bağlamak ve potansiyel olarak ciddi bir durumun teşhisini geciktirmektir. Bu nedenle ses kısıklığı 15 günden fazla sürerse doktora başvurulmalıdır.”
Ses kısıklığı neden oluşuyor?
Ancak, kalıcı ses kısıklığı ciddi tıbbi durumların bir işareti olabilir. Ses kısıklığına neden olan faktörler arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, sigara, yüksek sesle konuşma veya şarkı söyleme, nörolojik bozukluklar, alerjiler ve tümörler bulunur.
Akciğer ses kısıklığı yapar mı?
Sigara dumanı ses tellerini tahriş eder ve ses kısıklığına neden olur. Uzun süreli sigara içmek ses tellerine kalıcı hasar verir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kronik bronşit ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da ses kısıklığına neden olur.
Stresten ses kısılır mı?
Çağımızın önemli bir sorunu olan stres, ses kısıklığına neden olan bir diğer önemli faktördür. Stres, boğazımızın ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslardaki gerginlik yoluyla ses kısıklığına neden olabilir.
Tansiyon ilacı ses kısıklığı yapar mı?
Östrojen içeren tansiyon ilaçları ve doğum kontrol hapları bazı kişilerde ses tellerinin kurumasına, sesin kısık ve çatlak çıkmasına neden olabilir.
Ses teli kanseri belirtileri nelerdir?
Ses teli kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır: Ses perdesinde ve frekansında değişiklikler. Boyun ve boğaz bölgesinde ağrı.
Ses tellerinde sorun nasıl anlaşılır?
Ses teli nodüllerinin belirtileri nelerdir? Ses teli nodülünün belirtileri genellikle ses kısıklığı, ses değişikliği, ses kısıklığı ve sesin sertleşmesidir. Profesyonel ses kullanıcıları seslerinin daha derin olduğunu veya seslerinin normalden daha soluk, cızırtılı veya sert olduğunu bildirebilirler.
Tiroid bezi ses kısıklığı yapar mı?
Çok fazla veya çok az tiroid hormonu salgılanması vücutta bazı bozukluklara yol açar. Liv Hastanesi’ndeki endokrinoloji ve metabolik hastalıklar uzmanları, aşırı büyük bir tiroidin ses tellerini etkileyebileceğini ve ses kısıklığına neden olabileceğini söylüyor.
Koah hastalığı ses kısıklığı yapar mı?
Yan etkileri arasında morarma, ağız enfeksiyonları ve ses kısıklığı yer alabilir. Bu ilaçlar sık sık KOAH alevlenmeleri yaşayan kişiler için faydalıdır.
Reflü ses kısıklığı yapar mı?
Reflü hastaları genellikle göğüs ve boğaz bölgesinde yanma ve ağrıdan şikayet ederler. Bu gibi durumlarda asit yükselip ses tellerine zarar verdiği için ses kısıklığı oluşabilir. Ancak reflü nedeniyle ses teli hasarı semptomu olmayan hastalarda da görülebilir.
Anksiyete ses kısıklığı yapar mı?
Stres, huzursuzluk, ajitasyon, aşırı konuşma veya duygusal gerginlik ses kısıklığına neden olabilen psikolojik faktörler arasında yer alabilir.
Akciğer kanserinde ses kısıklığı kaçıncı evrede olur?
Üçüncü evre akciğer kanserinin belirtileri arasında yutma güçlüğü, ses kısıklığı, el ve ayaklarda şişme, iştahsızlık ve kilo kaybı, yorgunluk ve göğüs ağrısı yer alır.
Hangi hastalık ses kısıklığı yapar?
Larenjit akut veya kronik olabilir. Ani ses kısıklığına yol açan akut larenjitin en yaygın nedeni grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit, sesin kötüye kullanılması, aşırı alkol tüketimi veya duman veya kimyasal gazların solunması gibi durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Akciğer kanserinin ilk belirtisi nedir?
Akciğer kanserinin belirtileri çeşitlidir. Hastalığın erken belirtileri arasında yüzde şişlik, ses kısıklığı, şişmiş lenf düğümleri, halsizlik, yüksek ateş, açıklanamayan kilo kaybı, parmaklarda şekil bozuklukları, baş dönmesi ve yutma zorluğu bulunur.
Ses teli kanseri belirtileri nelerdir?
Ses teli kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır: Ses perdesinde ve frekansında değişiklikler. Boyun ve boğaz bölgesinde ağrı.
Lenf kanseri ses kısıklığı yapar mı?
Boynunuzun ön tarafında bir yumru (şişmiş lenf düğümü) fark edebilir veya sesinizin kısık olduğunu hissedebilirsiniz. Ayrıca nefes darlığı ve yutma zorluğu (disfaji) yaşayabilirsiniz.
Geçmeyen ses kısıklığı için hangi doktora gidilir?
Özellikle sigara içenlerde açıklanamayan ses kısıklığı durumlarında hastalar en kısa sürede KBB doktoruna görünmelidir. Aşırı bağırma veya grip benzeri enfeksiyonlardan sonra oluşan ses kısıklığı 4-5 gün sonra düzelmezse muayene önerilebilir.
Tiroid bezi ses kısıklığı yapar mı?
Çok fazla veya çok az tiroid hormonu salgılanması vücutta bazı bozukluklara yol açar. Liv Hastanesi’ndeki endokrinoloji ve metabolik hastalıklar uzmanları, aşırı büyük bir tiroidin ses tellerini etkileyebileceğini ve ses kısıklığına neden olabileceğini söylüyor.